Potäter, tyger & teorier

Hej folk

Nu äre lurre (lunch). Vi har blivit serverade en fantastisk japansk måltid av lokala råvaror. Sushi på dalmål så att säga. Veckan som varit har matlaget pysslat/slitit ihop veganska kulinariska nyttigheter till oss allihop medan vi andra har roterat olika teori-och praktikpass.

Jordkällarn – Vi har stiftat en första bekantskap med våra potatisars släkten och livscykler. Vi sorterar ät-, sätt-, släng- och ätes-snarast-möjligt-potäter i olika backar medan vår lärare Potatrik andaktsfullt beskriver de olika sorternas kännetecken, svagheter och styrkor. Förra året var ett exemplariskt potatisår med en skörd på tre ton. Vi hinner både med att bli hemmastadda i jordkällarlukten samt komma fram till lösningar på världsproblem innan sorteringen är över.

Slöjdsaln – Maud har introducerat olika tekniker samt material men lämnat kreativiteten åt oss själva. De flesta av oss sitter nu med stick-virk eller brodyrnålar i högsta hugg under båd fikan och morgonmöten. Förhoppningsvis har jag snart ett par nya ullsockor till potatispassen!

Husteori, odlingsteori & vadmalsintroduktion på Ollars – För att få igång värmesystemen i husen har Anders givit oss en genomgång av värmepannor och ackumulatortankar. De flesta av husen värms med ved. Snart kommer vi att börja väva och igår gav Berit oss en passionerad historielektion och materiallära om tyget med anor – vadmal. Efter vävningen är det dags att börja så (först förkultivera inomhus, sedan friland). Vi för strategisnack, pekar på kartor och tar oss för hakan som riktiga härförare. Ingen frökatalog går säker.

Snön ligger tjock på taken
endast havren är naken
Snart äre helg
Jag hoppas få se en älg
Men först ska vi in till Mora
Det är kallt, vi kommer snora
Slut på grötrim för denna gång
Jag är iförd långkalsong

Peas out /Skrufs

(Vare medvetet felstavat? undrar Samuel. Nej, det var medvetet rättstavat.)

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Skattungbykursensaker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s