Matlagningskurs!

Nu har precis den sista av fyra veckor med matlagningskurser startat. En grupp har varje vecka fått husera i Ollars kök tillsammans med matlagnings-Monika som lär oss att laga underbart god, näringsrik, vegansk mat av närodlade, ekologiska råvaror. Maten som lagas blir lunch till resten av kursen.

Ungefär såhär såg måndagens arbete i matlaget ut den här veckan.

Många av råvarorna vi nu använder är ett fint arv från föregående års kurs.

Monika sprider energi i köket.

En vacker utsikt från köksfönstret.

Soppan kokar. Det gäller att tänka till när mängden mat till över 20 personer ska beräknas.

Efterrätt på gång! Då dagens tema var Italien blir det en helt ny (och fantastiskt god) variant på Tiramisu med torkad frukt, bär, cacao och mandelgrädde bland annat.

Dagens råkost av blandade rotsaker med inkokt äpple på toppen samt de obligatoriska rörorna, idag; persiljepesto, en röra av de allra sista bondbönorna och så ännu en bönröra med purjolök ovanpå.

Maten är serverad! Italienskt tema med Minestronesoppa, Foccaciabröd, röror, råkost och Tiramisu till efterrätt. Mums!

 

Minestrone på Skattungevis     4 pers.

1/2 dl. olja

2 morötter i slantar

3 potatisar i mindre bitar

ca. 2 dl. strimlad vitkål

1/2 purjolök i strimlor

2 hackade vitlöksklyftor

1 liter kokande vatten

2 buljongtärningar

2 msk. tomatpuré

1/2 – 1 tsk. basilika

1 dl. kokt baljväxt

1 dl. kokt ”skattungeris” (dvs. råg)

salt och peppar

 

Gör såhär:

1. Värm oljan försiktigt i en stor soppgryta.

2. Höj värmen och tillsätt alla grönsaker.

3. Fräs under omrörning under 3 min.

4. Tillsätt kokande vatten, buljongtärningar, tomatpuré och basilika. 

5. Koka ca. 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

6. Tillsätt baljväxten och ”skattungeriset” och koka i ytterligare 5 min.

7. Smaka av med salt och svartpeppar.

8. Servera med en klick persiljepesto.

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s