Hej odling, Hej självförsörjning, Hej sportlov!

Idag, torsdag, föddes en ny kronprinsessa. Idag såddes även skattungekursen -12 årets första frön! Vilket som är ballast är väl upp till läsaren att avgöra. hihi.

Trots en härlig sportlovskänsla i magen var entusiasmen över att äntligen få så de första fröna stor. Nu ska det snart sprudla av grönt liv på Ollars. Vi började med jordteori. Får att få en bra såjord blandade vi 2 delar ekologisk plantjord, 2 delar sönderdelad torv och 1 del sand. Vi luktade på jorden så att den kändes fräsch för att försäkra oss om jordens och torvens kvalitet. Den luktade gott som bara den så efter lite krukteori så sådde vi våra första frön, som råkade vara rotselleri. Pilligt va det med de små fröna och betydliga smidigare var det med havtornsfröna som var betydligt större. Vi sådde även kaukasisk spenat, sparris, paprika och fem olika sorters chili.

Något man kanske inte tänker på när man går i en vanlig mataffär är hur många olika sorters av ALLT som det finns. I affären är ju också fallet ofta så att det bara finns en sorts paprika, en sorts morot etc, och även om det finns ekonomiska intressen som vill förhindra mångfalden av fröer och växter genom främst patent och lagar, så finns det starka krafter som arbetar för att sprida mångfald och kunskap. Här har jag lärt mig hur oerhört viktig denna mångfald är för ett hållbart samhälle. Här på kursen odlar vi bland annat åtta olika sorters potatis med olika egenskaper. Grönsaker finns ofta i en mängd olika färger med olika smak, storlek och förutsättning att gro. Det är en ny värld som man får träda in i som nybörjare i odling.

Efter att ha puttats ner i sina jordbäddar sattes dom för att sola på kommandobryggan, som våran vackra plantbalkong kallas.

Passande dagen till ära så har snön börjat smälta. Det är väl lite tidigt kan man tycka. Eller så tycker man att det är äntligen dags. Nu är det i alla fall så, och en begynnande vårkänsla går inte att ignorera.

Tjohej, vilken grej!

 

 

 

 

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i odling. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hej odling, Hej självförsörjning, Hej sportlov!

  1. kaninenskutt skriver:

    SoooooofT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s