Ordning och reda i potatiskällaren!

I tisdags avslutades potatissorteringen och vi städade och organiserade potatiskällaren. Efter många timmar tillsammans med Patrick i källaren har nog de flesta blivit inbitna potatisfantaster. Nu vet vi hur man skiljer på en sättpotatis och en ätpotatis, en GSR och en Maria, på skorv och på brunröta.

Fina sättpotatisar ska ha en lagom storlek, de allra minsta och de allra största får vi äta upp. Om de är gröna är det bara bra, för då står de emot angrepp bättre, de ska däremot absolut inte ätas! Har potatisen för mycket skorv är det svårt att lagra den (den ruttnar snabbare), den bör därför ätas upp. Likaså med brunröta, de ska inte sättas. Som en bortskämd stadsbo skulle man ju kunna tro att de finaste potatisarna ska vi äta upp, men nej! Eftersom potatisar är kloner av sig själva ska de finaste sättas. Annars för vi vidare dåliga egenskaper.

I kursens potatiskällare har vi fått bekanta oss med våra åtta potatissorter:

Karjalan Musta (en finsk potatis som kom hit med de finska svedjebrukarna), GSR (kanske den godaste och finaste potatisen, mycket lättsorterad!), Maria (framtagen för svenska odlingsklimat), Asterix (En röd, ganska stor potatis från Holland), Dalslands Blå, King Edward (gammal engelsk sort, väldigt smakrik), Professor Woltmans Blå (kanske inte den godaste sorten), Elsa (en ganska ny svensk sort).

God potatis!

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i odling och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s