Vi reste bort en helg…

… till ett ekobyårsmöte med Ekobyarnas riksförbund (som det numera heter).

 

På fredagen den 17/3 efter en snabb sväng in på Mora folkhögskola styrde en bil fylld med glada kursare mot Järna utanför Stockholm där mötet skulle hållas. Det var ett fullspäckat schema med yoga på morgnarna och med dagar fyllda av föreläsningar, studiebesök och samtal som väntade.

Organisationen, som under årsmötet bytte namn från Njord till Ekobyarnas Riksförbund, är en organisation för sveriges ekobyar och som för ett par år sedan återupplivades igen efter att ha varit inaktiv i femton år. På initiativ av några drivna startades föreningen upp igen genom ett eu-finansierat projekt där det genomfördes en undersökning om hur det låg till med ekobyar i Sverige idag.

Det var ett fyrtiotal församlade som lärde känna varandra och varandras projekt och strävanden genom en presentationsrunda. Det visade sig finnas en hel del initiativ och än mer vilja att bygga och bo kollektivt och ekologiskt. 

Under lördagen höll Robert Hall som bor och verkar i Suterbyns ekoby på Gotland en föreläsning om hur man kan finansiera sin ekoby. Förutom ren kommersiell verksamhet finns det också ett flertal eu-bidrag man kan söka för till exempel EVS-volontärer eller genom att hålla kurser. Föreläsningen var viktig då det finansiella ofta verkar vara en svårighet i att bygga upp ekobyar. 

Men det är ju inte bara det finansiella som behöver fungera. Under eftermiddagen höll Paul Terell en föreläsning i ”

Creating Sustainable Community”, om hur man gör för att det sociala ska fungera i en ekoby. Även detta var mycket uppskattat.  

Dagen avslutades med en utomordentlig middag och efter det med musik och dans. 

En annan höjdpunkt under helgen var frukostarna. En gröt gjort på bl.a. groddat bovete, linfrö och en massa annat gott och så en fruktmix och hampamjölk som kunde ta dig till skyarna till det. Mmm!

Söndagens fokus låg mycket på ekobygge. Nästan bara egentligen. Men det var också trevligt. Varis Bokalders som skrivit ekobyggbibeln ”Byggekologi” höll en föreläsning om vad han lärt sig om olika byggnadstekniker efter många år i branschen. Varis gick skattungekursen dess första år, 1978! Det känns som man stöter på dem överallt nu för tiden. Tidigare skattungar alltså. Vi var och kollade på olika hus med olika byggstil för att ockås känna in känslan i husen. Vilken plats kunde vara bättre för att beskåda inspirerande arkitektur än trakterna kring Järna! Efter lunch på kulturhuset så avslutade på Solvik där det byggts skola och bostäder som byggts med kreativitet och lera. Googla!

 

Allt som allt var det en väldigt givande och intensiv helg. Att möta alla interessanta människor med olika bakgrund och erfarenheter av olika projekt och gemensamt boende tycker jag gav en god inblick i vad det finns för slags ekobyar i Sverige idag. Det ska bli väldigt intressant att ta del av och följa ”Njords” fortsatta utveckling och aktivitet.

 

jake da snake 

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s