Blommor och Bin

Image

När frågan kom på tal om vi skulle ha en bikurs även i år var det få som inte stämde in i bifall. Vi har förutom en bibok och en utomordentlig bilärare (Stefan) fått ärva ett bisamhälle från kursen -11 att lära oss biodlingens ädla konst med. Det var lite osäkert om bina överlevt vintern då denna som bekant är ganska kall och lång här, men vi hade turen på vår sida.

 

Jag valde att skriva om bin här på bloggen då dessa djur fascinerar mig något väldigt, och desto mer jag lär mig om dem och har dem omkring mig desto mer intresserad och nyfiken blir jag. De flyger ständigt omkring oss men hur mycket vet vi om dem?

 

Det finns mycket att lära om bin, men grundläggande är att det finns en väldig massa olika sorters bin varav de flesta är så kallade solitärbin som inte lever i samhällen och som vi inte drar någon nytta av i form av honung. De olika sorters bina hjälper dock alla till i pollineringen, vilket få betvivlar är deras absolut viktigaste uppgift. De hjälper blommor att spridas, som i sin tur drar till sig insekter som i sin tur drar till sig fåglar som i slutändan håller borta skadeinsekter från åkrarna. Våra bin är så kallade honungsbin, vilket det inte finns så många sorter av. Bisamhället är hierarkiskt och komplext uppbyggt. Det består av arbetarbin, drönare och en drottning Drottningen styr samhället genom att sända ut feromoner, som är en slags luktenhet, som de andra bina sedan reagerar på och styrs av. Drönarna är klonade drottningceller, alltså obefruktade ägg som drottningen lagt, vars enda uppgift i livet är att få en chans att para sig med en drottning, som de sedan dör av. Arbetarbina finns i överlägset störst antal och sköter alla andra uppgifter i samhället, d.v.s. det mesta. Det är de som håller rent, vaktar, samlar in mat och passar upp på drottning. Men, tycker de att drottningen inte sköter sitt jobb dödar de henne. Det är alltså en absolut diktatur där bina kan göra revolution när som helst. Många har säkert hört talas om bidansen. Det är ingen myt. Bin dansar i åttor för att kommunicera riktning och avstånd till ställen som kan vara av intresse för hela samhället. Ju bättre ställe, desto intensivare dans.

 

Detta och mycket mer har vi fått lära oss. Nu är vi mitt inne i en säsong där bina är väldigt aktiva så vi är nere och kollar till dem var nionde dag för att se så att de inte är på väg att svärma, d.v.s. att de blir för många för boet och får för sig att flytta. Detta vill vi naturligtvis förhindra.

Det är få av oss som handskats med dessa små rackare tidigare mer än att ha fått känna på den vassa gadden, så spänningen var påtaglig första gången vi gick upp till kupan. Det ger alltid en adrenalinkick. När vi går upp brukar vi förutom att kolla hur mycket plats de har, även se vad drottningen har för sig. På hennes aktivitet kan man säga mycket om hur det står till i samhället.

 

 

 Image

 

Det ska nämnas också att bin är något vi är högst beroende av, vilket gör oss sårbara. Detta känns av i många delar av världen och det börjar även bli kännbart här då det blir färre och färre bin av olika anledningar. Att antalet bin minskar drastiskt har medfört att många länder infört bidrag för de som väljer att odla bin, men så är fallet ännu inte här.

 

Att hålla på med bin känns meningsfullt. Och tanken på att få slunga sin egen honung… mmm

 

Till dig som aldrig pysslat med bin: Ge det ett försök för din egen och allas skull!

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s