Kristallen den fina

I en blogg om kursen går det inte för sig att utelämna en liten beskrivning av byn vi bor i. Det är nämligen så att kursen till mångt och mycket är ett resultat av byn och tvärtom. Kursen har ett tätt samarbete med byn, och byns invånare består idag till en stor del av tidigkursare som valt att stanna kvar.

 Image

Precis i början av kursen, när vi ännu var nyfödda skattungar, kom en ursprungsskattunge vid namn Sigurd till oss för att berätta lite om byns historia och om orsamål, den lokala dialekten här. Vi fick till en början gå långt tillbaka i historien då Sigurd berättade om de geologiska händelser som format landskapet. Siljanringen är en upphöjning omgärdad av sjö, älv och dal, som är skapat genom ett meteoritnedslag som skedde för ca. 350 milj. år sedan. Skattungbyn ligger på denna rings norra sluttning ner mot en dal. Nere i dalen rinner oreälven och på andra sidan älven breder de stora finnmarkerna ut sig. Man vet inte så väldans mycket om den gamla historien mer än att området var bebott väldigt tidigt, kort efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. Sedan dess har invånarantalet varierat kraftigt fram tills idag, men som mest sägs det ha bott över 1000 personer i byn, vilket kan tyckas lite underligt då det idag bor ca 350 personer här och att det ändå råder bostadsbrist. Förr i tiden har det varit mest bondeliv som varit aktuellt för de som bott här, i vilket fäbodbruket på somrarna var ett viktigt och välkommet inslag. Det finns än idag kvar många fäbodar i trakterna, som vittnar om livet förr i tiden, och som fortfarande används om mest som sommarställen. Vi får möjlighet att med kursen åka ut till en fäbod för osttillverkning i sommar.

 

Image

 

 

Hur ser då skattungbyn ut idag? En by med drömlik utsikt kantad av röda hus och vita knutar som sig bör i dessa trakter, men visst är det något extra med våran by. Här i trakten har det alltid funnits en anda av att man klarar av att göra saker själva. Även om byn är en del av Orsa kommun så styrs den genom lokala initiativ på många sätt. Exempel på det är den medlemsägda livsmedelsaffären som gör att vi slipper åka till Orsa för att köpa mat, den lokala vattenföreningen som rycker ut då det behöver dras eller repareras ledningar, friskolan som kommit igång med hjälp av drivande bybor som en reaktion på kommunens beslut att lägga ner den gamla grundskolan, men framför allt viktig är andan av samhörighet och att det alltid finns beredvilliga när någon behöver hjälp med något.

Image

Så om du är på besök i byn någon gång rekommenderar jag ett dopp i älven, en promenad till öster om lindorna, att ta ett besök förbi Ollars (vår skola) och att bara njuta över utsikten.

 

Jakob

 

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s