Odlingarna

Vi har tre huvudsakliga ”rum” som vi odlar i här i Skattungbyn. Det ena är de båda växthusen, där värmekrävande växter så som tomat, basilika, paprika och chili får bo, och där andra växter som till exempel kålväxterna får växa till sig innan de blivit stora nog att överleva på friland. Där kan det se ut så här:

 

Image

 

 

Sedan har vi två platser där vi odlar på friland med kursen. Nere vid älven har vi de stora odlingarna där vi odlar potatis och spannmål gemensamt. Det var ett sant nöje att sätta potatis ska ni veta, och vägen till ett dopp i älven är inte lång.

 

Sedan har vi våra personliga odlingslotter på ca 120 m² där vi odlar allt möjligt. Vi har vardera en lott på 100 m² som är delad i fyra delar, ett så kallat fyrskifte. Dessa skiften roterar för att undvika växtspecifika sjukdomar och skadeinsekter. De är uppdelade i ett väldigt närande grönskiftesland, ett närande baljskiftesland, ett tärande rotskiftesland och ett mycket närande land där tidigare år främst haft kål, men där vi främst kommer ha pumpa, squash och selleri. På grund av klumprot i kålskiftet är kållandet flyttat upp till en annan plats för att undvika denna sjukdom. Där har vi alltså ytterliggare 20 m² var. Förr i tiden odlades allting tillsammans i kursen, men numera anses det mer pedagogiskt från lärarnas håll med personliga lotter, då detta medför att alla faktiskt lär sig alla moment av odlingen och då man tydligt kan se hur ens ansträngningar resulterar i lycka eller olycka. Så här kan det se ut när vi gräver i våra land:

 Image

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s