Halvtidsgrönika

Maskrosorna skjuter upp ur jorden, sträcker sig längtande mot solens varma härlighet. Så gör också vi; rödbrända kinder, axlar, ryggar rör sig var dag i ett myller över våra odlingslotter. Nybyggda valkar och blåsor i våra händer. Kroppsarbetets efterlängtade ömhet i ryggradens pärlband – en ömhet som spår efter en annan ömhet; mjuka luckra bäddar har vi byggt åt de frö som ska få vila och gro i jordens fukt och värme.

Halva kursåret har redan passerat men ändock tycks det mig som om vi just har kommit igång. Så många timmar oändligt långa som vi suttit i cirkel och talat och lyssnat. Dryga tjoget ögonpar som sökt varandra, dryga tjoget sinnen som sökt förstå, förstånd, samförstånd. Mala mala tankar om hur vi vill ha det, vad vi vill göra med vår tid, vad vi känner och känt och hoppas känna. Mala vete, mala råg. Baka. Laga. Äta samman, vila samman. Äta utsikten från matsalsfönstret.

Ögonen längtar ut, kroppen längtar ut. Tjooo på pulkan ner genom kohagen vindlingar!

Ansvar. Organisering. Fixgrupp – Fikagrupp, Matgrupp – Mötesgrupp, Dokumentationsgrupp – Plutifikationsgrupp. Och vi fixar det. Tar hand om oss, tar hand om andra, tar mycket på varandra, rör och berör. En våg av skabb befaller sanering och mindre fysisk kontakt; vissa saknar, andra pustar ut. Lukten av Tenutex är för evigt intatuerad i minnesbanken – kanske kommer den att väcka en diffus känsla av nostalgi hos vissa av oss i framtiden då en Tenutex-behandlad främling passerar oss i vimlet?

Timmar i mörkfuktig jordkällare, jorddoft och jordhinna i näsans valv – potatisen sorteras ut och sorteras in. Somt blir sätt och somt blir mat. Somt blir inte ens en tummetott. Sånger, skratt, småprat och sortprat. Stjärnskorv.

Timmar i torr o varm vävsal, ulldoft och ullfibrer i näsans valv. Atjoo! Prosit. Varpan snurrar så att vissa blir åksjuka, skytteln far på tur och retur, vadmalen vävs sakta men obönhörligt fram meter efter meter. Varpens spända hårdhet mot spolarnas fasta mjukhet. Segtimmar framåt småtimmar i vävsalen.

Framför oss väntar timmar och åter timmar av långved som ska bli kortved. Mat åt elden som ska värma nästa års kursare när de kommer hit i snö och kyla. Vi tackar förra årets kursare och formar svettiga arbetskedjor till kapning, klyvning och stapling. Monotonins skönhet och tristess. Massa sågspån i ögonen.

Och den där byn som en hela tiden har att förhålla sig till – Skattungbyn; byn med vyn. Varje dag kan själen lapa i sig av en ny utsikt. Horisonten är långt där borta, över skogar och skogar, tjärnar, myrar, bergsryggar. Bortom. Och verkligheten är nära. Om affären tvingas lägga ner kan hela byn lägga ner säger en del. Folk är glada och folk är sura. Folk blir personer allt eftersom. Vi får sjunga på Orsamål. Vi får inte vara nakna. Vi får mata lamm och lära oss folkdans. De som vill blir inslag i bylivets väv. De som inte vill också. Varpens spända hårdhet mot spolarna fasta mjukhet.

Äntligen får vi så de första fröna; de som behöver lång tid på sig i fukt och värme, de som behöver mer av den varan än vad Skattungbyns nordliga läge i nordlig sluttning kan erbjuda. Vi nosar försiktigt, känner en liten doft av odlingssäsongen som nalkas. Vi skolar om och skolar om. Och låter potatisen komma ut från sin jordhåla, rullar ut den i stora horder för möta solens strålar på övervåningen i Kåres magasin.

Det klickar av stickor på morgonmötena. Golvet blir fullt av träspån. Vi tovar och virkar och knådar och snidar. Handens skaparlängtan lever hos många av oss. Andra sitter och småblundar, skapar eller drömmer där inne bakom ögonlocken. En del har svårt att komma upp ur sängen på morgonen. Vi försöker hålla koll på varandra, se varandra. Klassen är som en stor organism, den blir lätt lite diffus i kanterna, all samförståndssträvan till trots. Vi vill att alla ska trivas – vill vi tro att alla trivs. En del tar mod till sig och ifrågasätter samförståndet. Så vi fortsätter de eviga samtalen; de malande synvändande tuggande essentiella lärorika. Både människorna och plantorna växer. Tankefrön och gurkfrön gror.

Värmen stiger. Vi tar av oss skjortorna. Kasundjen dro wi av öss för länge sen. Cyklar susar och rasslar kors och tvärs. Ila till budi och köpa glass innan stängning. Och så äntligen! Händernas längtan, trängtan, efter maskarnas rike myllan har kommit till sin ända!  Lycklig är den som gräver en bädd åt andra.

gräva en bädd åt andra

 

Freja Lina Bergquist

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Halvtidsgrönika

 1. Maja Fria Skattunge Swahn skriver:

  Du skriver så underbart, kära Linafina!!! du har verkligen skildrat byn och kursen bra! Mitt i magin och fri från vresighet, full av entusiasm, passion och kärlek lyfter du upp mig som ibland snubblar till över det lite hårdare som vill råda, men när jag läser om den vackra gemenskapen och söta ögonpar som söker varandra i gyllene ringar av människovarelser som rör sig mot ett och samma så blir jag rörd och vill utropa min tacksamhet för det ni gör! Ibland känns man lite utanför, men det är då alls inte helt sant… Vi behöver varandra så mycket allihopa! så mycket så! bara vetskapen om gemenskapen håller oss svävande på guldrosa änglakrigarmoln fulla med blommor och morötter! Älskar er, fjuniga duniga skattungemaskrosbollar som fnissar o trollar! Länge leve kärleken och tron på det gosigt goda och jordens skatter och fritt flödande ljus!
  Må kreativitet och vänskap råda i varje hus ❤
  Knus på er!

 2. Sundazed skriver:

  Fantastiskt fint skrivet. Man blir inte lite sugen på att söka denna kurs nästa år 🙂

 3. Sebastian skriver:

 4. Emma Drejare skriver:

  Så himla fint skrivet, Lina! Jag blir alldeles nostalgisk här och förstår att ni har det precis så fint som vi hade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s