Man borde inte sova…

Sommar i Skattungbyn.

Som en enda lång dag. Tidsuppfattningar förskjuts och luckras upp, sömnen känns nästan överflödig. Allting lockar! Skogen, odlingarna, vävningen, granskottssirapen, akroyogan, ridningen, gitarren, det tysta sällskapet, asflabben, dansen! Och himlen. Den göder oss. Solens vandring strax nedanför horisonten, nerifrånljuset som leker med molnens konturer och dimman i dalen. Denna himmel! Varför skulle vi vilja sova?! Ofta är det bara pirret under ögonlocken som påminner oss om att inta drömmarnas mosaik.

De första veckorna i byn var jag rädd att fascinationen för byns himlatak skulle mattas av med tiden. Var liksom lite rädd att tröttna, som när man lyssnar på samma låt så många gånger att orden inte väger nånting alls och melodin inte ens är trygg – bara tråkig. Men – pepparpeppar (passar pepparpeppar ens här? Har lite svårt att hajja detdär uttrycket…) – jag tror inte att det är psykiskt MÖJLIGT att få nog av denna himmel! Den är så närvarande, så avgörande för hur dagen formas, både praktiskt och mentalt.

Liknelsen med musiken är inte helt dum, även om mina farhågor inte besannades… Himlen ger oss snarare nya melodier varje dag. Vi ser folktoner i cumulus nimbus. Barnkören i det blåblåblååå. Tveksamt plinkande på gitarren i det lila mot det rosa i solens sista strålar. Mystiska stråkar i granarnas konturer mot dimman. Dramatiken hos åskan och skyfallen. Romantiken i den dubbla regnbågen. Rytmiken i växling regn-sol-regn-sol-regn-sol. Den trygga, förutsägbara refrängen i tunna sidendukar som glider sakta. Visa i mol(n)om. Det överraskande taktartsbytet när blått blir grått. Bordunen i dimtäcket över dalen… allt detta, och mer därtill göms i vårt vardagsrumstak.

Man borde inte sova när natten faller på

för tänk, då är himlen fortfarande blå

/Solveig

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s