M som i Mat med Monica

Mat mat mat. Bönröra á la Pilate, grönkålspesto, rättika, Jonathans fantastiska rödbetssallad majrova, Manne gör Kålrotskinka, indisk gryta, potatis, Anna och sushi på svenskt vis, potatis, potatis, boveteknäcke, Esme och hjärtebröd, för att inte glömma hennes rödvinbärschutney, fruktbollar med ingefära och tiramisu! WOW och MUMS!

Last week, the last of us shared a course in cooking with Monica. Monica. Att ha en matlagningskurs med en sådan passionerad och energisk kvinna var så inspirerande.

Each morning, we sat around a table while Monica introduced the recipes and we delegated the tasks. Monica took us to a different country every day ­ Japan, India, Italy and a Swedish Christmas table.

Ett exempel på hur menyn såg ut när vi for till Italien;
Pesto på grönkål och basilika
Minesteronesoppa på Skattungevis (med potatis, lök, rättika, morot, purjolök osv)
Foccacia
Bönröra på bruna bönor
Grönsaksstavar
Mjölksyrade grönsaker (från fjolårets kurs)
”Tiramisu”

 Den mat hon introducerade för oss är vad hon kallar basföda och därmed vegansk, så att alla ska kunna ta del av våra fantastiska luncher. The meals were quite simple to prepare and cooking for 20 people felt like a piece of cake. Or Tiramisu….

Vi har fått laga med råvaror vi annars inte brukar använda och få inspiration till nya möjligheter. En vecka full av matglädje och kunskap! Monicas har lämnat sitt recepthäfte där kan ta del av de maträtter vi lagat under de här fyra veckorna och jag ser fram mot att laga mat och utforska det ytterligare..

After cooking, we sat down together with Monica and talked about the whys of what we were doing. We learned to distinguish between differences of types of fats and the importance of using all of them in balance so that all of our nutritional needs can be met in the context of vegan meal preparation. We also talked about different tools within the kitchen and how to use and care for them. For example, cooking a casserole in a cast iron skillet can contribute to the body’s iron intake. Having some background knowledge lends confidence to decision making when we are in the kitchen without Monica so we can reproduce the excitement that she brought into Ollars kök.

LOVE from Esme and Anna and all the chefs here at Ollars

 

Heartbread and homemade tahini

Heart bread and tahini

Esme

Esme

Anna and Pilate making Tiramisu

Anna and Pilate making Tiramisu

Chopping vegetables

Chopping vegetables

Jonathan tycker det smakar gott, eller?

Smaskelismask Jonathan

Manne the masterchef

Manne the masterchef

Sushi på skattungevis

Sushi på skattungevis

Hugg in!
Hugg in!

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till M som i Mat med Monica

  1. Anders Åhström skriver:

    Wow… så grundat och meningsfullt allt ni får lära 🙂 Känner den fantastiska matdoften ända hit. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s