Studiebesök hos Kretslopphuset

När en talar om kurser i ekologisk odling och självhushållning är det främst två kurser som omtalas, Skattungkursen och Kretslopphusets kurs i självhushållning. I början av veckan var vi ett gäng som åkte iväg för att se hur deras kurs fungerar samt utbyta lite erfarenheter. Efter en tre timmars bilfärd i ihållande spöregn kikade solen fram lagom i tid till att vi svängde in i Sunne.
Vi blev bjudna på en hemlagad, egenodlad lunch i deras fantastiska kurshus medan vi bekantade oss med varandra.
IMG_1500 copy
Vi var nyfikna på deras kurs och de nyfikna på oss, och inte utan att det blev en del jämförelser. Kretslopphusets kurs tycks innehålla mer teori och det praktiska utövandet gällande odlingen görs tillsammans. De har alltså inte som vi, en odlingslott var, utan en gemensam yta de odlar på. Men vilken odling!
IMG_1559 copy
Vi var nog många från skattungkursen som imponerat och lite avundsjukt kollade in deras lårtjocka squash och kastade lystna blickar efter den överflöd av 13 olika sorters tomater som rymdes i deras stora och luftiga växthus. Visst tycktes den egna odlingen något fattig i jämförelse, så vi fick påminna oss om våra olika förutsättningar till exempel att Sunne ligger så till att odlingsklimatet är betydligt mer fördelaktigt än i Skattungbyn.
IMG_1518 copy
En stor del av Kretsloppshusets kurs består av byggteknik och vi fick följa med kursarna en bit upp i skogen för att ta en titt på de projekt som byggs på år efter år av nya kullar med kursare, där det i nuläge står ett påbörjat timrat hus som snart skulle få utvecklas vidare av detta års kursare. Tror att bygget inspirerade skattungarna som hoppas på en del byggteknik och timring även för vår del i höst.
IMG_1666 copy
Överlag innehåller kretslopphusets kurs en tydligare planering och riktning medan Skattungekursens år formas i stor mån av dess kursdeltagare. De har förutbestämda studiebesök innehållande till exempel gällande djurhållning medan de studiebesök vi gör är upp till oss kursare att välja ut. Skattungkursen består däremot till en stor del hantverk, vilket Kretsloppshusets kurs inte gör. Skattungbykursen tillhandahåller boende för sina kursdeltagare vilket Kretslopphuset inte gör i samma utsträckning, många hade fått söka sina egna boenden. På det stora hela är det två kurser som har liknande mål och visioner, men lite olika sätt att nå dit.
   IMG_1662 copy Ett intressant möte och superkul att få träffa det härliga gänget på Kretslopphuset som tog väl hand om oss. Ni är mycket välkomna att komma upp till Dalarna så vi kan återgälda besöket!
Hilda
IMG_1591 copy
Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Studiebesök hos Kretslopphuset

  1. Anneli Andersson skriver:

    Tack för fin artikel & fina bilder. Jag längtar efter att gå en av dessa båda kurser! Själv har jag läst ekobruk & självhushållning på Hola Folkhögskola under året som gått. En fantastiskt inspirerande kurs som gett mersmak. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s