Vadmals-stampning!

Nu har vårat vävda ullgarnstyg äntligen fått träffa på stampen! Vi åkte ganska tidigt både på fredagen o lördagen nån timme norrut ifrån Skattungbyn. Där ute i skogen stog en liten timmerstuga byggd på typ 1860-talet av två bröder vid namn Elias och Gustaf Eliasson.

Denna apparat funkar ganska enkelt egentligen, man öppnar o stänger lite dammar så vattnet börjar rinna på ett stort vattenhjul som snurrar en stor stock som i sin tur slår i och lyfter upp fyra stycken stora träbitar som sen släpps ner på vårat tyg som vi lagt i en liten ”balja” som vi fyller på hela tiden med vatten. Den lilla manicken är lite smart byggd så tyget lite av sig själv snurrar av sig själv, men ibland var vi tvugna att hjälpa dom på traven. Därför måste det alltid stå en person där inne o bejbisitta tygerna, samt att det också är den personen som fyller på med vatten. Det vattnet kommer ifrån ån brevid som vi bär upp med hinkar o häller i den stora kitteln där det värms upp till lagom temperatur.

Tyget ligger för övrigt inne bara 20-30 min åt gången för att sen tas ut för att vikas om o sen in igen. Det gjorde vi kanske runt femton gånger har jag för mig om innan tyget blev ett bra godkänt vadmals-tyg. Sen sköljdes det av o rullades upp på pinnar. Och det är nånting vi fortfarande håller på med på skolan, rullar av o på o om ända tills det har torkat färdigt. Sen ska det pressas lite och nästa fredag är det dags för många av oss att få börja sy med det, woohoo! 😀

DSC07974

DSC07816

DSC07811

DSC07818

DSC07838

DSC07952

DSC08010

DSC07961

DSC07878

DSC08019

DSC08043

DSC07880

DSC08057

DSC08069

DSC08067

DSC08127

/Gurra

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s