Svampen, gurkan o rågen

I tisdag och onsdags fick vi besök av Arian som skulle lära oss lite om svampodling, nåt som jag tror har varit efterlängtat av vissa i klassen. Första dagen började med att vi kokade massvis med halm för att dessinfektera det. Sen la vi det i påsar tillsammans med svampmycel. Lite sådär i lager som lasange ni vet. Sen pokeade vi lite hål o in i varm o mörk miljö för att vänta in lite svampigare tider. Förhoppningsvis blir det ju skörd om nån månad kanske. Ostronskivling nom nom!

DSC09420

DSC09433

DSC09438
Dag nummer två så borrade vi i stockar. I stockarna slock vi in träpluggar som var förberedda med shiitake-mycel. Smeta lite bivax på o nu får vi vänta ungefär ett halvår på första skörden. Det najsa med den här jämfört med halm-grejen är att vi kommer antagligen få skörd i flera år frammåt om vi vattnar o tar hand om stocken som vi ska. Asnajs!

DSC09461

DSC09465

DSC09462

DSC09474

DSC09477

Gurkväxthuset har vi rensat på nästan allt också. Med nästan allt menar jag att allt som har med gurka försvann och att lite chilisar fick stanna kvar en liten stund till.

DSC09441

DSC09444

DSC09459
O så har vi ju skördat råg också. Först testade vi på att slå med lien o knyta ihop det lite fint o klämma på det på en pinne, lite sådär på gammeldags vis. Tröskningen för hand kommer lite senare..
Sen var ju tanken att Patrik och hans tröska skulle ta resten, o det var ju en fin tanke eftersom tröskan var nyservad och fin, men efter bara knappt en radda så gick den längsta o säkert mest nödvändiga remmen av. Så kan det gå, men den är väl lagad närsomhelst så rågen blir nog skördad närsomhelst ändå. 🙂

DSC09506

DSC09525

DSC09533

DSC09544
O så bjussar jag på en bild på en mycket modig liten Kungsfågel som vi hade inne på besök ett tag, o en bild ifrån vårat senaste gympapass. Badminton med 70-tals-tema!

DSC09424

DSC09568

Mvh Gurra Af Tell

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svampen, gurkan o rågen

  1. Ping: Det växer så det knakar! | Det logiska ekologiska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s