VED

1

Tänk att något så självklart och enkelt kan ge sådan tillfredsställelse. Under vintern har vi fått bära in ved till våra pannor i respektive hushåll. Det har nog setts som både rogivande och stressgivande. De flesta kollektiven verkar köra på ett roterande veckosystem när det kommer till uppvärmningen av husen. På så vis blir det både rättvist och lärorikt för alla. Hittills har vi alltså mer eller mindre tagit veden längsmed våra fasader för givet. Nu har vi dock fått förstå kretsloppet kring denna tillgång och kan dra slutsatsen att det är någonting som kräver både planering och framförhållning. För att öka effekten av förbränningen så krävs att veden är torr – en bit färskt trä kan bestå till mer än hälften av sin vikt av vatten. Därför är det viktigt att man rispar och klyver träslaget och sedan placerar den under luftigt tak/skydd i helst ett år innan användning.

Jag uppskattar verkligen att arbeta med saker som fyller en tydlig mening och funktion, när jag vet exakt vad jag gör och varför. Det är också kul att göra saker på ”rullande band” där samarbete och kommunikation är nödvändigt för att få det att fungera. Vedhanteringen har givit mig båda dessa delar plus att vi fått vara ute i den friska vårluften.

En annan grej vi fått prova på vid sidan av detta arbete är att byta från vinter- till sommardäck. Det är en typisk sådan sak som en kan spara mycket pengar på om en bara tar sig tiden att få det gjort. Av någon anledning har jag personligen alltid tänkt att det varit för komplicerat och tungt för att göra själv. Men det visade sig vara riktigt kul och inte alls så svårt som jag trodde. Vissa moderna bilar kräver dock speciella verktyg för att komma åt bultarna *suck* men de flesta ”enklare” varianter har allt som behövs i bakluckan. Gött att gång på gång få bekräftat att en klarar betydligt mycket mer själv än vad en tror.

Imorgon (fredag) har vi vår sista hantverksdag i Mora för denna termin. Det ska bli kul att göra klart det vi jobbat på under vintern, hoppas bara alla hinner!

PÖSS OCH KRÄM
// Linn

4 7 3 6 2 5

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till VED

  1. Johanna skriver:

    Så fint!! Och precis sådär är det. Att prova sånt jag inte trodde jag kunde. Monstermaskiner och yxor. Vi kan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s