Gröngödsel och vår

Vi ska bygga upp jorden. (Ja odlingsjorden tänkte jag främst då). Man får tillbaka vad man ger till jorden, fast i omvandlad form…
Gröngödsel, lär vi oss. Gröngödsel som kan användas på många olika sätt. Som kan binda kväve, som kan luckra jord och hjälpa till att läka packskador i jorden.
Våra odlingslotter är indelade i fyra delar. På en av delarna ska vi så gröngödsel. Nu minns jag inte vad det var, för jag är trött som en tröttväppling idag. Men fina namn har de. Honungsört, rajgräs, lupin. Kommer veta mer exakt med alla sinnen sen framåt sommarn.
Förra årets kursare hade gröngödsel på en av lotterna förra året. Nu ska vi odla på en annan del till nästa år. Vi får lära oss att inte bara tänka på oss själva…! Och tacka fjolårskursarna.
Vi har lottat ut våra lotter nu. När jorden reder sig ska vi ut och gräva. Lite har vi redan varit där och nosat, och plockat första skörden; små, små maskrosblad. Någonstans ska man börja.

Det är eftermiddag på Ollars och i köket donar matlaget, knivar slår i skärbrädorna, kanske morötter? Det pratas om något som ska byggas och musiken mumlar i bakgrunden. Det är gråväder ute men björkarna har musöron, i alla fall uppe i byn. Nere i dalen är det fortfarande för kallt. Men älven forsar där högt och svart och fullt av vår. Smält snö, tänker jag. Smält snö från bergen, fast jag har ingen aning om var älven kommer ifrån, fast vi har karta i matsalen.
Aprilsnön och valborgssnön är i alla fall borta. Det är vår och vi är trötta som nyvakna katter, fåglar? Underliga, vanliga djur som kallas skattungar.
Men vi sådde kål, broccoli och blomkål igår. Där ligger fröna i den svarta jorden och bara väntar på rätt sol-värme-ljus-väta-tillfälle för att gro.
Det sover, det väntas, det vaknar. Både vi och våra tomatplantor växer. Här odlas idéer och drömmar och verklighet.

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s