En ekonomisk diktatur

IMG_20160322_110617

För första gången i mitt liv har jag nu lyssnat intresserat och nyfiket på en föreläsning om ekonomi som ett ämne i skolan. Varför kan en fråga sig. Jo, för att vi har påbörjat en ekonomikurs med självaste Jan-Åke Blomqvist!  Vi började gårdagens lektion med en hel rad frågeställningar. Och vi sätter klarhet i diverse diffusa ord som förvirrar människor att tro att något egentligen är något helt annat. Detta är bara början för vi kommer nu att ha några inplanerade ekonomipass i schemat framöver och det finns så mycket att klura på. Detta ser klassen fram emot.

Det känns så skönt att ha en lärare som inte låtsas som att nån osynlig hand sköter ekonomin. (äntligen!!) För det finns ingen osynlig hand! För som det ser ut nu är det ett fåtal människor som styr hela vår världsekonomi. Och dessa skiter fullständigt i gemensamma intressen. Dom skiter i kollektivet för fokuset ligger på att själva mjölka ur så mycket pengar det bara går. Dom pratar om att ekonomin i västvärlden ska ”växa”. Men detta är ju inte hållbart, eller ens möjligt. Konsekvenserna blir lidande för tjaa.. resten av befolkningen (ca 99%),  sociala orättvisor, klimatkatastrofer, krig osv. Nej, situationen som det ser ut nu skapar ett individualistiskt samhälle och vi skattungar ser en annan väg att gå!

Vi har en  lärare som faktiskt vågar ifrågasätta och som inte låtsas som att dagens system fungerar, och som lyfter fram det relevanta.

Länge leve folkbildning!

//Jannice

IMG_20160322_120247Jan-Åke Blomqvist

Kort info om Jan-Åke
Född: I Olofström
Bor: Här i Skattungbyn
Har du gått denna kurs själv? Ja, år 1978, samma år som Skattungekursen startade.
Utbildning: Förvaltarsocionom i botten, med inriktning på offentlig ekonomi. Senare har jag utbildat mig till folkhögskolelärare.
Övrig intressen: Hälsa. Också är jag utbildad inom traditionell kinesisk medicin och naprapati.
Favoritgrönsak: Avokado. (Viktigt att den är ekologisk.) Den är god. Men också tycker jag om färgen men framförallt är det så nyttigt fett i den.
Hur kan vi sammanfatta dagens lektion? ”Vi lever i en ekonomisk diktatur, och så låtsas man som att näringslivet är helt fritt.”

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s