Röööööta för fa-an

Vårt kursårs lin har vi nyligen sått i marken, men förra kursårets linskörd får vi nu ta del av efter ett års torkning. För att bereda linet ska det först rötas. image

Först måste man ha lite kul med linet. Då går det bättre. ;P

image2

För att sedan bereda linet ska det rötas. Ytterhöljet ska ruttna något så det blir enkelt att ta ut fibrerna. För att göra detta behöver du: image3*Ett rent badkar
*A hell of a lot of rent vatten
* Tyngder t.ex tegelstenar som håller linet under vattenytan, inget syre här inte!
* tolerans för starka lukter alternativt täppt näsa
* personer som byter ut en hink vatten i badkaret varje dag i ca två veckor med tillhörande tålamod
* ännu lite tålamod för att klara av att badkaret kan läcka och tvingar dig att göra om det

image4

Nu ligger linet och göttar sig utanför Stellans. Efter cirka två veckor ska linet börja lukta (det luktar redan dött så det blir nog extra ruttet och bra i år eller hur) och då kan det vara dags att testa att rosta ett strå i ugnen och se om ytterhöljet lätt åker av. Gör det det är rötningen klar. Då är det dags för nästa steg i beredningen, som vi inte minns vilket det är för tillfället…

så .. håll utkik på bloggen för den spännande fortsättningen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Röööööta för fa-an

  1. mustmas93 skriver:

    Reblogga detta på Skogsnytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s