Från tråd till tyg

I början av mars satte vi igång med vår vadmalsgöra. Vi har insett att det är mycket jobb och tar lång tid innan alla trådar är på plats och det är dags att börja väva.

En dag kom det en massa härvor med ullgarn till oss på Ollars. Vi började med att bobina, det vill säga snurra upp tråd på stora trådrullar, som kallas för bobiner. Ett mycket knasigt ord tyckte vi. Därefter fäste vi trådarna i taket för att sedan börja varpa. När man varpar snurrar man trådarna runt en träställning. Det gör man för att få rätt längd och ordning på trådarna som ska sitta i vävstolen, det vill säga varpen.

Sedan skulle den färdiga varpen tas ned och flätas ihop till en tjock fläta för att sedan förskedas. Det är det vi sysslar med på bilden ovan.

När förskedningen var gjord var det dags att dra på varpen på vävstolen. Ett jobb som gav oss blodstopp i fingrar, slitna byxor och där vi fick öva vår samarbetsförmåga lite extra.

Men än var vi inte klara med uppsättningshistorien. Alla 624 trådar skulle in igenom varsin liten ögla som kallas för solv. Därefter var det dags att skeda. Det var mysigt!

Slutet gott, allting gott. Nu har vi börjat väva!

/Paula och Hanna

Annonser

Om Skattungarna

Den här bloggen drivs av de kursdeltagare som går Skattungkursen just nu!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s